aerosoli

Saturn       Eforie Nord

Aparatul de aerosoli reprezintă un dispozitiv de furnizare a medicamentelor folosit pentru a le administra pe acestea sub forma unor vapori inhalați în plămâni.

Aparatul funcționează prin utilizarea de oxigen, aer comprimat sau unde ultrasonice pentru a descompune soluțiile și suspensiile în mici picături aerosoli care pot fi inhalate direct prin intermediul unei piese bucale atașate.

Este des utilizat în afecțiuni cronice ale aparatului respirator (datorită efectului rapid) cum este, fibroza chistică, astm bronșic, bronșite cronice, faringita, rinofaringita, laringita.

no image

Cum ajung aerosolii în plămâni

În timp ce o persoană respiră, aerosolii pătrund prin gură, trahee, bronhii care se ramifica în pasaje respiratorii mai mici numite bronhiole ce conțin la rândul lor mici săculeți cu aer (alveole).

Cel mai des, în cadrul terapiei cu aerosoli sunt folosite bronhodilatatoarele care au rolul de a relaxa căile respiratorii, astfel încât acestea să devină mai spațioase, iar respirația să fie mai ușoară. Cele mai multe tratamente cu aerosoli durează aproximativ 10 minute și este indicat să se repete de 3-4 ori pe zi.

no image

Terapia cu aerosoli

Terapia cu aerosoli este o modalitate revoluționară de tratare a multor condiții, inclusiv boli obstructive ale căilor respiratorii.


Aceasta formă de tratament implică introducerea medicamentelor in căile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor, pentru a se obține un efect topic sau sistemic.

Cel mai mare avantaj al acestei terapii este că utilizează doze mai mici de subsțante medicamentoase iar efectele adverse sistemice sunt reduse, în tip ce răspunsul la tratament este unul rapid. Dimensiunea particulelor este foarte importantă întrucât admnistrarea medicamentelor depinde de aceasta intr-o mare măsură.