osteodensiometrie

Saturn       Eforie Nord

Osteodensitometria este cea mai importantă investigație pentru evaluarea masei osoase și detectarea osteoporozei încă din fazele incipiente. Ea poate fi realizată în cadrul centrului nostru, dotat cu un osteodensitometru DXA de ultimă generație Medix 90.

Acesta folosește o doză foarte mică de raze X , realizând astfel o determinare exactă densității osoase. Tehnologia Digital Fast Beam îi permite să realizeze această investigație într-un timp redus și cu o acuratețe foarte ridicată.

no image

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune frecventă caracterizată prin scăderea densității osoase, astfel că oasele devin mai fragile și sunt mai susceptibile la fracturi, chiar și în cazul unor traumatisme minore.

Aceste fracturi cauzate de scăderea masei osoase pot fi prezente in orice zonă a corpului, însă se intâlnesc cu predilecție la nivelul șoldului, a coloanei vertebrale și a încheieturii mâinii.
Osteoporoza poate cauza frecvent tasări ale vertebrelor, ducând la modificări de statică a coloanei vertebrale și scăderea înălțimii.

no image

Prevenția osteoporozei

Din fericire, există metode prin care osteoporoza poate fi prevenită și chiar tratată, însă trebuie să fim conștienți de faptul că tratamentul este unul de durată și presupune o complianță bună a pacientului, din care nu trebuie să lipsească mișcarea și un regim alimentar adecvat.

Recomandarea medicilor în privința alimentației sunt suplimentele cu calciu și vitamina D – care au rol de fixare a calciului în oase pentru a completa doza zilnică recomandată.

Astfel, adulții cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani ar trebui să consume cel putin 1.000 de miligrame de calciu zilnic, iar persoanele peste 50 de ani ar trebui să crească doza de calciu până la 1.200 de miligrame.